Hoe kom ik over mijn podiumangst heen?

Hoe kom ik over mijn podiumangst heen?

Comments Off on Hoe kom ik over mijn podiumangst heen?

Ben je op zoek naar die magische techniek om in een vingerknip je podiumangst te overwinnen? Dan kunnen we je helaas niet helpen.

De enige manier om er echt overheen te raken is door heel vaak op het podium te gaan staan. En net daar krijg je de kans voor bij Toastmasters. Je kan heel klein beginnen, met een table topic van 30 seconden of een rol als timekeeper of ah-counter, waarbij je eigenlijk alleen een lijst met getallen moet aflezen. Als de eerste angsten overwonnen zijn, kan je speeches beginnen geven. De eerste gaat over jezelf, een onderwerp waarover je sowieso altijd meer weet dan je publiek en je dus de onbetwistbare expert over bent.

We weten allemaal dat je die eerste keren weinig anders kan denken dan “OH HELP IK STA OP EEN PODIUM DIE MENSEN KIJKEN NAAR MIJ WAT MOET IK DOEN WAAROM BEN IK HIER AAAAH IK GA DOOD”. De meeste van ons hebben dat ook meegemaakt. En dat is ook niet erg. Er zijn geen negatieve gevolgen aan stress, fouten maken, blackouts of bibberende handen op een Toastmasterspodium.

Hoe vaker je dat podium opgaat, hoe minder de angst zal spelen en hoe meer aandacht je kan geven aan de inhoud van je speech. Zodat op het moment dat je voor mensen staat in de echte wereld, je de technieken al in de vingers hebt.

Bonuspunt: bij Toastmasters Hasselt hebben we ook een echt theaterpodium met podiumbelichting, coulissen etc. Dus als je ooit op een groot podium staat, zal je zelfs daar al ervaring mee hebben. Weer een streepje voor op de rest van de wereld.

About the author:

Toastmasters is een wereldwijd non-profit netwerk van sprekersclubs voor mensen die hun spreekvaardigheid willen ontwikkelen. Toastmasters Hasselt komt elke 1e en 3e dinsdag van de maand samen in sportzaal Olympia, vanaf 20u.

Coach voor
Nog vragen? Zin om eens langs te komen?
Contacteer ons

Back to Top